fredag 4 september 2009

Stekt ris 1

Koka lite extra ris när du ska göra risrätt nästa gång. Det håller i kylen ett par dagar och passar utmärkt att ha i biffar t.ex. men också att göra supergoda rätter på!
4 dl kokt jasminris
1 st vitlöksklyfta
1 st chili
salladslök
2 msk olja
1 msk ingefära, riven, färsk
salt, japansk soja, sambal olek, sweet chili sauce
Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och skär pepparfrukten i tunna strimlor. Ansa och skär löken i bitar. Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna. Fräs vitlöken, ingefäran 3–5 min. Ta upp det frästa. Fräs riset i resten av oljan 3–5 min. Tillsätt pepparfrukt och lök. Stek ytterligare 2 min. Smaka av med salt. Servera med sojasås och sambal olek eller sweet chili sauce.

torsdag 3 september 2009

Lingoncoleslaw

400 gr vitkål
2 l vatten
1 morot
½ rödlök
1 dl rårörda lingon
1 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 tsk ättikssprit, 12 %
salt, vitpeppar
Strimla vitkålen tunt med en osthyvel och lägg den i ett durkslag. Koka upp vattnet och häll det över kålen. Låt rinna av och pressa noga ur allt vatten. Riv moroten grovt och strimla löken tunt. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

onsdag 2 september 2009

Ananas- & avokadosallad

1 ananas, liten
2 avocado
1 limefrukt
0,5 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
1 nypa råsocker
salt, peppar
Dela ananasen och skär den i kuber. Lägg en femtedel i en skål och krossa den med gaffel. Häll olivoljan över ananaskrosset och pressa i limesaften. Strö över råsockret. Hacka basilikan och rör ned den. Blanda väl. Salta och peppra en aning. Dela avokadorna först i två delar, sedan i skivor. Lägg upp dem på tallrikar. Lägg ananaskuberna över. Ringla över såsen. Salta och peppra efter smak. Servera med t.ex. stekt/grillad quornfilé.

tisdag 1 september 2009

Majsplättar med chili- & limekeso

300 g Majskorn
1 röd Paprika
2 Ägg
1 msk Persilja
50 g Corn flakes
Salt Vitpeppar Olja
1 Lime
1/2 Röd chili
2 dl Keso
Salt
Sätt ugnen på 200 grader. Skär paprikan i små tärningar. Blanda med majs, ägg, persilja och corn flakes. Salta och peppra. Häll lite olja i en ugnssäker stekpanna. Klicka ut smeten till jämna plättar, eller häll smeten i smord plättlagg. Ugnsgrädda plättarna i 2-3 minuter, tills de fått fin färg på undersidan. Vänd och grädda lika länge på andra sidan.
Tvätta och raspa skalet på limen. Dela och pressa ur saften. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chili, limerasp samt limesaft med keso. Salta och peppra.
Servera med ris, salld, bröd...

måndag 31 augusti 2009

Broccolipasta med ostsås

Till 4 på ett ungefär så där :)
350 g tagliatelle pasta
300 g broccolibuketter
2 dl mjölk
2 msk mjöl
2 tsk margarin
100 gr ost, gärna stark (ädelost, parmesan)
svartpeppar, salt
Koka pastan så som det står på förpackningen, lägg ner broccoli (färsk eller fryst) när det återstår ca 2 minuter av koktiden. Vispa mjölet i ca 1 dl av mjölken. Slå blandningen och resten av mjölken i en kastrull, tillsätt margarinet och låt det koka upp och puttra försiktigt ett par minuter tills det har tjocknat. Smaksätt med lite salt och peppar. Dra av kastrullen från värmen och häll i osten. Vänta någon minut och rör sedan om. Servera pastan med ostsås som ringlas över och mal lite svartpeppar på. För mer matigt lägg till en quornfilé per portion.

fredag 28 augusti 2009

Linsrisotto

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl avorioris
8 dl grönsaksbuljong
2 dl röda linser
1 dl ost riven
svartpeppar, nymald
tomater, rucolasallad
Späd eventuellt med mer buljong när du lägger ner linserna.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hacket i olivolja i en gryta. Tillsätt riset och låt det fräsa med 2-3 min. Häll på buljongen och låt koka under lock 10 min. Tillsätt linser. Späd eventuellt med mer buljong, rör om och låt koka ytterligare 15-20 min. Rör ner ost och peppar.
Lägg upp risotton och strö över tärnade tomater och rucolasallad.

torsdag 27 augusti 2009

Korngryns- och bönsallad

2 dl krossade korngryn
7 dl grönsaksbuljong
2 burkar kidneybönor
1 rödlök
250 g körsbärstomater
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar, nymald
Koka korngrynen i grönsaksbuljongen under lock ca 25 min.
Häll upp bönorna i ett durkslag och spola av bönorna med kallt vatten, låt rinna av. Skala och skiva rödlöken. Halvera tomaterna. Blanda korngrynen med kidneybönor, rödlök och körsbärstomater. Häll på olivolja. Strö över salt och svartpeppar. Servera med bröd.

Sponsors

Dagens veg. ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO