Löksoppa
Recept som räcker till typ 2 personer.
2 stora gula lökar
olja
lagerblad, timjan, svartpeppar
5 dl vatten
1 dl vin/matlagningsvin
1 grönsaksbuljongtärning
salt, olivolja, vitt bröd, vitlöksklyfta, riven ost
Skala, dela och skärlöken i skivor. Stek den sakta i olja tills den är mjuk och lite gulaktig. Lägg i ett lagerblad och krydda med svatpeppar och timjan. Häll på vatten, vin och plutta i buljongtärningen. Salta efter smak/behov. Koka i cirka 10-15 minuter. Rosta bröden i ugn eller brödrost. Pensla med lite olja och gnit med vitlöksklyfta på. Om du har ugnssäkra soppskålar så häll upp soppan i dem och lägg i brödet samt strö över ost och gratinera i ugnen. Annars gör detsamma men utan gratinering :-)
Om du vill göra veganskt: skippa djurmjölksost och använd vegansk ost baserad på soja eller ingen ost.
Skicka en kommentar